Senin, 21 April 2008

[Punk rock] Ramones - Rock 'n' Roll Radio (1980.)


Grupa Ramones se često spominje kao prva punk rock grupa. Naime, grupa je nastala već 1974. u New Yorku. Njihova je karijera trajala dvadeset i dvije godine, a tokom cijele karijere su neprestano nastupali na turnejama, tako da su uspjeli doći do impresivne brojke od 2.263 održanih koncerata. 1996. godine, nakon nastupa na festivalu Lollapalooza, krenuli su na manju klupsku turneju, nakon koje su se razišli. U razdoblju od osam godina nakon raspada grupe, preminula su njezina tri osnivača; pjevač Jeffry Ross Hyman a.k.a Joey Ramone (2001.), basist Douglas Glenn Colvin a.k.a Dee Dee Ramone (2002.) i gitarist John Cummings a.k.a Johnny Ramone (2004.). Njih trojica činila su originalnu postavu (Joey je bio pjevač i bubnjar), a nekoliko mjeseci nakon nastanka pridružuje im se bubnjar Tamás Erdélyi a.k.a Tommy Ramone. Tommy odlazi iz grupe 1978., a zamjenjuje ga Mark Bell (Marky Ramone), koji pak grupu napušta 1983. te im se ponovno pridružuje 1987. Za vrijeme njegovog odsustva bubnjeve je svirao Richard Reinhardt (Richie Ramone), a na dva koncerta 12987. s Ramonesima je nastupao i Clem Burke, bubnjar grupa Blondie, pod umjetničkim imenom Elvis Ramone. Osim te parade bubnjara, u grupi se dogodila još jedna promjena, 1989. kada je bend napustio basist Dee Dee Ramone, a zamijenio ga je Christopher James Ward (C.J. Ramone), koji je s bendom nastupao do raspada 1996. godine.
Ramonesima se ne može osporiti utjecaj na punk i alternativnu rock scenu, no njihov je značaj u velikoj mjeri ostao u sjeni njihovih suvremenika, grupa The Clash i Sex Pistols. Unatoč svojoj dugoj i intenzivnoj karijeri, Ramonesi nisu postigli veći komercijalni uspjeh. Njihov jedini album koji je prodan u zlatnoj nakladi u SAD-u je kompilacijski album "Ramones Mania". No, njihova vrijednost neprestano raste još od 1980-ih te se danas uvrštavaju na većinu "all-time greatest" lista, a njihovi hitovi zadržavaju stalnu razinu popularnosti.

Pjesma "Do You Remember Rock 'n' Roll Radio?" ili jednostavnije samo "Rock 'n' Roll Radio" je drugi singl s njihovog petog albuma "End of the Century" iz 1980. godine. Ta pjesma, a i cijeli album označili su velike promjene u njihovoj glazbi, djelomično zbog želje za većim komercijalnim uspjehom, a djelomično i zbog novog producenta s kojim su radili na tom albumu, Phila Spectora. Većina njihovih prijašnjih pjesama bazirala se na tri akorda i pamtljivoj melodiji, a "Rock 'n' Roll Radio" je, za razliku od tih pjesama, puno kompleksnija. Bazira se na pop zvuku iz 1950-ih tj. na pjesmama uz koje su članovi benda odrastali. Uz standardni zvuk gitare, basa i bubnja, u ovoj se pjesmi koriste i piano, truba i saksofon.
[ovdje možete pročitati nešto više o nekim njihovim pjesmama iz ranije faze tj. iz razdoblja nekomercijalnog punka, te ih poslušati]
Kao i u većini pjesama iz 50-ih, saksofon je glavni instrument, a ne gitara. Uglavnom, Ramonesi su krenuli ka komercijalizaciji napuštajući karakteristični "sirovi" punk zvuk, no unatoč tome ovo je postala jedna od njihovih danas najpoznatijih pjesama (uz još komercijalniju "Pet Sematary" na primjer). No, njezin uspjeh se temelji i na činjenici da je u live nastupima, zbog velike količine korištenih instrumenata, to sve izbačeno i svedeno na osnovne instrumente, a vodeći instrument je bas gitara, umjesto saksofona.
Pjesma "Rock 'n' Roll Radio" iznosi filozofiju grupe o tome zašto su osnovali bend. Naime, oni smatraju da se rock and roll treba vratiti svojim korijenima, te što prije napustiti pravce poput psihodeličnog rocka sa kraja 1960-ih ili pop rocka sa početka 1970-ih.
Stihovi pjesme poslužili su i za naziv cijelog albuma ("It's the end, the end of the seventies/It's the end, the end of the century.") te također za naziv dokumentarca o Ramonesima iz 2003. godine ("End of the Century: The Story of the Ramones").

Tidak ada komentar: